Το τμήμα μας ( ΣΤ2) στο πλαίσιο του μαθήματος της φυσικής και
συγκεκριμένα του κεφαλαίου με θέμα τις μεταδοτικές ασθένειες, πραγματοποίησε το παρακάτω πείραμα και σας παρουσιάζουμε τα
αποτελέσματα:
"Πήραμε φέτες έτοιμου ψωμιού και τις αγγίξαμε με χέρια καθαρισμένα με αντισηπτικό ( φωτό 1), με βρώμικα χέρια ( φωτό 2 ) και χέρια πλυμένα με ζεστό νερό και σαπούνι ( φωτό 3). Στην συνέχεια πήραμε φέτες ζυμωτού σπιτικού ψωμιού (φωτό 4) και τις αγγίξαμε με βρώμικα χέρια.
Μετά από 2 εβδομάδες διατήρησης του ψωμιού στην τάξη παρατηρήσαμε ότι καμία από τις έτοιμες φέτες δεν παρουσίασε ορατή αλλοίωση, σε αντίθεση με τις φέτες ζυμωτού σπιτικού ψωμιού που μούχλιασε εξαιρετικά γρήγορα.
φωτό 1
"Πήραμε φέτες έτοιμου ψωμιού και τις αγγίξαμε με χέρια καθαρισμένα με αντισηπτικό ( φωτό 1), με βρώμικα χέρια ( φωτό 2 ) και χέρια πλυμένα με ζεστό νερό και σαπούνι ( φωτό 3). Στην συνέχεια πήραμε φέτες ζυμωτού σπιτικού ψωμιού (φωτό 4) και τις αγγίξαμε με βρώμικα χέρια.
Μετά από 2 εβδομάδες διατήρησης του ψωμιού στην τάξη παρατηρήσαμε ότι καμία από τις έτοιμες φέτες δεν παρουσίασε ορατή αλλοίωση, σε αντίθεση με τις φέτες ζυμωτού σπιτικού ψωμιού που μούχλιασε εξαιρετικά γρήγορα.
φωτό 1
φωτό 2
φωτό 4
Οι μαθητές συνειδητοποίησαν με βιωματικό τρόπο τι μικρόβια μεταφέρουμε στα
χέρια μας και ποσό ισχυρά είναι τα συντηρητικά που περιέχουν τα
τρόφιμα που καταναλώνουμε!"