Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

"Θες να γίνουμε φίλοι;" Από την Γ' τάξη!



 Ακόμα και ο πιο δυνατός άνθρωπος χρειάζεται φίλους.
 Οι δασκάλες και οι μαθητές της Τρίτης (Γ') τάξης  του σχολείου ασχολήθηκαν με το θέμα "Φιλία" και μοιράζονται με μας τις 
" Κάρτες Φιλίας" που έφτιαξαν.
Οι "Κάρτες Φιλίας" είναι μία πολύ ωραία ιδέα που βρήκαν στα βιβλία της Γ' τάξης και αναφέρεται σε ένα θέμα που αγγίζει τις καρδιές μικρών και μεγάλων!
Προτού δείξουμε τις κάρτες αυτές, θα θέλαμε να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες για το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για την έννοια της φιλίας στο σχολείο.

Το σχολείο πρέπει να συνδέει την απόκτηση γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων με την κοινωνική μάθηση.Το παιδί είναι καλό να εμπλέκεται σε πολύπλοκες διαπροσωπικές σχέσεις και να αναπτύσσει ειδικές δεξιότητες όπως, φιλικές σχέσεις με τους γύρω του, αποδοχή, συμπάθεια, ενσυναίσθηση.
(Νικολέττα Γκλιάου-Χριστοδούλου/ Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Π.Ι.)
Τα παιδιά καθώς ωριμάζουν, αρχίζουν και κατανοούν καλύτερα τις κοινωνικές σχέσεις, και δίνουν το ανάλογο βάθος και νόημα σε αυτές. 
Το κάθε παιδί έχει το δικό του ταμπεραμέντο και ως εκ τούτου, μερικά παιδιά απολαμβάνουν τις πολλές κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ άλλα παιδιά προτιμούν λιγότερες. 
Ενώ οι κοινωνικές προτιμήσεις επηρεάζονται ως ένα βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν “κοινωνική ικανότητα” είναι μια δεξιότητα που διδάσκεται, μαθαίνεται και βελτιώνεται.
Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να είναι τα πιο δημοφιλή μέσα στην τάξη, στα αθλήματα ή στη γειτονιά, αλλά έχουν ανάγκη τις καλές κοινωνικές δεξιότητεςς.  
(Ράνια Χιουρέα, Σχολική Σύμβουλος 2ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης)
Οι μαθητές λοιπόν διάλεξαν ένα παιδί που το θεωρούν φίλο τους και έγραψαν σε ένα χαρτόνι  το όνομα του φίλου τους, τι τους αρέσει στο άτομο αυτό, γιατί  τον επέλεξαν ως φίλο, αλλά και ποια είναι τα συναισθήματά τους για αυτόν τον φίλο.





 Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: