Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ "ΤΟ ΦΤΕΡΩΤΟ ΑΛΟΓΟ"

   Σήμερα 5/3/2019 όλα τα τμήματα του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μέγαρο Μουσικής για την θεατρική διασκευή ενός παραμυθιού που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης και το οποίο ήταν άγνωστο και αδημοσίευτο μέχρι πρόπερσι.
 
 
 
 
 
 
 
   Το παραμύθι ξεκινά και μεταφερόμαστε σε μια  κατασκήνωση  σε μια έρημο της Ανατολής,  κάπου στη Περσία.  Εκεί παρακολουθούμε έναν Ινδό που θέλει να ανταλλάξει το φτερωτό μηχανικό του άλογο με μια βασιλοπούλα,  αλλά τελικά ο αδελφός της, το βασιλόπουλο, φεύγει με το άλογο πετώντας ψηλά και μακριά.  Φτάνοντας σε άλλη Πολιτεία, γνωρίζει μια όμορφη βασιλοπούλα, και θέλοντας  να γυρίσουν μαζί πίσω,  αρχίζουν οι περιπέτειές τους...  Η απώλεια της αγάπης,  η πίστη κι η αφοσίωσή του καθοδηγεί το βασιλόπουλο ώστε κάθε εμπόδιο στο τέλος να ξεπεραστεί για να φτάσει στο στόχο του, το σμίξιμο με την αγαπημένη του.


    Απλά, πολύχρωμα πανιά για το λιτό σκηνικό, όμορφη μουσική- με στοιχεία παραδοσιακά κι ανατολίτικα- που ακολουθεί και υποστηρίζει την πλοκή όλη την ώρα, μουσικοί που παίζουν ζωντανά, χορός και τραγούδι που εντάσσονται σε λίγες σκηνές,  υποκριτική μέσω των κινήσεων των ηθοποιών και των μαντιλιών που εναλλάσσονται για να δούμε πριγκιπόπουλα, δερβίσηδες, πραματευτάδες...









 



































  Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, το παραμύθι μιλάει για την πίστη αλλά σε σχέση με τη δύναμη του ανθρώπου.
 «Η ιστορία αφηγείται το πως κάποιος βρίσκει ένα μαγικό όπλο που είναι ένα φτερωτό άλογο το οποίο τον πάει όπου θέλει. Για μένα το έργο έχει διαποτιστεί με την πίστη του συγγραφέα ότι η μοίρα του ανθρώπου βρίσκεται στα χέρια του. Μάλιστα, μέσα στο έργο επαναλαμβάνεται συχνά η φράση, πως "αν θέλει τα βουνά θα σκιστούν και θ' ανοίξουν για να περάσει". Εκεί ο συγγραφέας μας κλείνει το μάτι για μία θεϊκή δύναμη του ανθρώπου».
  πηγή : http://www.real.gr/koinonia/arthro/to_fteroto_alogo_to_anekdoto_paramythi_tou_nikou_kazantzaki_gia_proti_fora_sto_megaro-505261/

Δεν υπάρχουν σχόλια: