Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Τα σημερινά παιδιά δεν κρατάνε σωστά το μολύβι ...Τι να κάνετε...

 

  Τα παιδιά δεν ξέρουν πλέον πώς να πιάσουν σωστά το μολύβι τους. Σε αυτό κατέληξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Guardian.   Το σωστό κράτημα του μολυβιού είναι μια σημαντική συνήθεια που τα παιδιά πρέπει να κατακτήσουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Νηπιαγωγείο.  Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην Πρώτη Δημοτικού.

Πώς πρέπει να κρατάμε το μολύβι;

Ο πιο σωστός και κοινά αποδεκτός τρόπος να πιάνουμε το μολύβι είναι με τα τρία δάχτυλα (αντίχειρας – δείκτης – μέσος), τα δάχτυλα δηλαδή που κάνουμε το σταυρό μας.  Για να μπορέσει ένα παιδί να πιάσει σωστά το μολύβι θα πρέπει να αναπτυχθούν οι μύες του στους ώμους και στα χέρια.   Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα σημειώνει πως τα σημερινά παιδιά όλο και περισσότερο αδυνατούν να κρατήσουν σωστά ένα μολύβι, επειδή δεν έχουν τις βασικές δεξιότητες κίνησης.  

 Γιατί δεν το κρατάνε σωστά τα παιδιά;

Ο λόγος όπως προειδοποιούν οι γιατροί είναι επειδή κάνουν υπερβολική χρήση συσκευών με τεχνολογία αφής.  Εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από μικρή ηλικία, πολλά παιδιά δυσκολεύονται με την γραφή.  Και αυτό συμβαίνει καθώς οι οθόνες αφής σε κινητά και τάμπλετ κάνουν τους μύες στα δάχτυλά τους να μην αναπτύσσονται αρκετά ώστε να ελέγξουν την κατεύθυνση των μολυβιών.   «Δεν έρχονται πια παιδιά στα σχολεία με τη δύναμη στα χέρια και την επιδεξιότητα που είχαν τα παιδιά πριν από 10 χρόνια», αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian.   


 Τι πρέπει να κάνουμε…

Για να επιτευχθεί ο σωστός χειρισμός του μολυβιού, οι γονείς πρέπει να προτρέπουν τα μικρά παιδιά να παίρνουν μέρος σε περισσότερες δραστηριότητες και να μην εστιάζουν μόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές.  Δραστηριότητες, όπως το σκαρφάλωμα, το τράβηγμα του σχοινιού και το παιχνίδι με τα τουβλάκια, βοηθούν τους μύες στους ώμους και τα χέρια να δυναμώσουν, να γίνουν πιο σταθεροί και κατ’ επέκταση το πιάσιμο του μολυβιού να γίνει με πιο σωστό και ώριμο τρόπο.   Είναι σημαντικό το παιδί από τη στιγμή που αρχίζει να πιάνει στα χέρια του το μολύβι (ξυλομπογιά, μαρκαδόρο ή οποιοδήποτε αντικείμενο γραφής) να περάσει από όλα τα στάδια πιασίματος και να μην περιμένουμε να κρατήσει αμέσως σωστά το μολύβι.   

  Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πιέζουμε τα μικρά παιδιά να πιάνουν σωστά το μολύβι και να τα ζορίζουμε να το κρατήσουν όπως θέλουμε εμείς, αλλά να τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζονται να προσαρμόζονται στο σωστό τρόπο κρατήματος του μολυβιού.

   Παρόλο που όπως αναφέραμε παραπάνω πρέπει να αποφεύγουμε να πιέζουμε τα παιδιά όταν είναι μικρά, η συνεχής αναφορά και υπόδειξη του σωστού τρόπου κρατήματος του μολυβιού δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.

      Επίσης για να βοηθήσουμε το παιδί μας, υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να κάνουμε ώστε να δυναμώσει τα χέρια του και να αποκτήσει σταθερότητα στον καρπό, όπως:

· Να σπάει τις φυσαλίδες από ένα νάιλον.
· Να στύβει ένα σφουγγάρι.
· Να κόβει με το ψαλιδάκι.
· Να παίζει με πλαστελίνες και να τις απλώνει με πλάστη.
· Να περνάει χάντρες σε κορδόνι.
· Να προσπαθεί να πιάσει μικρά αντικείμενα με τα δάχτυλα ή με τσιμπίδα.
· Να παίζει με σβούρες.
· Να ζωγραφίζει σε χαρτί που βρίσκεται όρθιο απέναντί του, π.χ. σε έναν πίνακα.

  Για να διευκολύνουμε όσα παιδιά δυσκολεύονται στο σωστό κράτημα, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά “δακτυλίδια” από καουτσούκ που μπαίνουν στο μολύβι και αναγκάζουν το παιδί να αφήνει κενό ανάμεσα στα τρία δάκτυλα που κρατούν το μολύβι, αλλά και αρκετά άλλα βοηθήματα το ίδιο αποτελεσματικά. Μπορούμε να κάνουμε κι απλά πράγματα όπως να κρατήσει το παιδί ένα τσαλακωμένο χαρτάκι με τα άλλα δάχτυλα στην παλάμη του...


Επίσης για ένα άνετο και ωραίο γράψιμο είναι σημαντικά τα παρακάτω:

  1. Όταν γράφει το παιδί μας φροντίζουμε το κάθισμα και το τραπέζι να του επιτρέπουν να πατάει καλά τα πόδια του στο δάπεδο. Τα πόδια παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο για να μπορέσει το χέρι να αποδώσει όσα παραπάνω αναφέραμε. 
  2.        

  3. Προσοχή και στη θέση της πλάτης και του κεφαλιού.  Όχι στο υπερβολικό σκύψιμο που ζημιώνει και τη σπονδυλική στήλη και τα μάτια. Η άνετη θέση της πλάτης βοηθάει και στην αποφυγή της κόπωσης.
  4.                              
  5. Επίσης τοποθετούμε το τετράδιο όταν γράφουμε, λιγάκι λοξά. Η κλίση του τετραδίου είναι φυσικά διαφορετική για δεξιόχειρες και διαφορετική για αριστερόχειρες. Αυτή η κλίση του τετραδίου διευκολύνει και το λύγισμα του καρπού ενώ όταν το τετράδιο στέκεται κάθετα ο καρπός ζορίζεται υπερβολικά για να βρει τη σωστή θέση.

  1. Είναι σημαντική και η θέση του άλλου χεριού όταν γράφουμε. Πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ώστε να μη στραβώνει η σπονδυλική στήλη, μα να μη σκεπάζει το γραπτό με τρόπο που ο φωτισμός να μειώνεται.   Ο ρόλος του φωτισμού είναι πολύ σημαντικός.  Το φως την ώρα που γράφουμε πρέπει να πέφτει με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλεί το χέρι μας σκιά στο σημείο που γράφουμε.

                                      


 


Πηγή , πηγή,   πηγή

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: