Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

"ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ RUNNING OUT OF TIME. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ!"

      Με αφορμή την Παγκόσμια συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή - COP27 που πραγματοποιείτε στο Σαρμ Ελ Σεϊχ της Αιγύπτου από τις 6 ως τις 18 Νοεμβρίου 2022, το σχολείο μας συμμετείχε στην καμπάνια ενημέρωσης και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας με τη συμμετοχή στη δράση  "Σκυταλοδρομία Running Out of Time (ROoT) Ο χρόνος τελειώνει! Αναλαμβάνουμε δράση!"

    Η καμπάνια ενημέρωσης κορυφώθηκε με τη συμμετοχή στην Παγκόσμια ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schoolw Action Day) την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.  Ζητήθηκε από τα σχολεία που θα πάρουν μέρος να γίνουν κι αυτά μέρος της ιστορίας για το κλίμα  που αλλάζει και επηρεάζει όλα τα οικοσυστήματα του πλανήτη μας με σκοπό να ακούσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες την κραυγή μας για ένα καλύτερο μέλλον …

     H σκυταλοδρομία Running Out of Time, είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή,  από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φ   ιλοξένησε την COP26 έως  στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που φιλοξενεί την COP27.

Θα είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί, με δρομείς και ποδηλάτες που θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της  ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27. 

Ο κόσμος μας θερμαίνεται και για να το συγκρατήσουμε αυτό στον 1,5 βαθμό χρειαζόμαστε μακρόπνοη σκέψη, συνεπείς πολιτικές και χρηματοδότηση που θα μας βοηθήσουν να φθάσουμε στις Καθαρές Μηδενικές Εκπομπές, να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμου για όλους. Δείξτε με τις πράξεις σας, όχι μόνο με λόγια, ότι δεσμεύεστε κι εσείς, μικροί και μεγάλοι, οι "δυνατοί" και οι απλοί και καθημερινοί άνθρωποι.

   
Από προηγούμενες μέρες τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με τις καθηγήτριες ξένων γλωσσών του σχολείου μας ετοίμασαν τα μηνύματα για το περιβάλλον σε τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, εκτός από την ελληνική. Μηνύματα που έγραψαν σε πλακάτ και τα κράτησαν ψηλά την ώρα της δράσης τα παιδιά και μετά τοποθετήθηκαν στην είσοδο του σχολείου.
                                





    Και το πρωί ξεκίνησε η δράση την οποία σκέφτηκαν και οργάνωσαν οι καθηγήτριες της φυσικής αγωγής.  
Η γη  είναι το σπίτι μας  και το μέλλον μας κι  η καθηγήτρια εικαστικών τη δημιούργησε μεγάλη, ενώ με τη βοήθεια των παιδιών της ΣΤ΄ έφτιαξαν και τις υπέροχα καλλιτεχνικές σκυτάλες που τις χρησιμοποίησαν μετά.
     Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στη μέση του προαυλίου και  έκαναν 3 κύκλους, οι Α΄ και  Β΄ φορώντας μαύρα ρούχα, οι Γ΄ και οι Δ΄ φορώντας κόκκινα ή κίτρινα ή πορτοκαλί ρούχα και τέλος οι Ε΄ και ΣΤ ΄με γαλάζια ρούχα. Αντιπροσώπευαν το κάρβουνο/λιγνίτη που καίμε για να έχουμε ενέργεια, την προκαλούμενη αύξηση της θερμοκρασίας με το έντονο φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της και τέλος το μέλλον που αναζητούμε για τον γαλάζιο πλανήτη μας!




     
      Σε αυτή τη δράση μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κος Χατζηδάκης  Γεώργιος   και ο  Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας κος Κόκλας Παναγιώτης , ενώ έφεραν και έναν υπεύθυνο που μας τράβηξε βίντεο με drone από ψηλά. 
      Οι μαθητές,  την ώρα που τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης έτρεχαν κρατώντας και παραδίνοντας τη σκυτάλη ο ένας στον άλλο, φώναξαν δυνατά το μήνυμα :
 " Όχι άλλα πλαστικά, σώστε  ζώα και φυτά!" 


 hashtag #runningoutoftime#globalschoolsactionday
 
Κι αν,  ακόμα δεν πήρατε το μήνυμα...   δείτε παρακάτω:

   Η NASA δημιούργησε και δημοσίευσε ένα βίντεο για την κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα για την υπερθέρμανση του πλανήτη τις τελευταίες έξι δεκαετίες. 
  Με τη συμβολή 1000 μετεωρολόγων και με την συλλογή πληροφοριών επί 63 χρόνια, οι ειδικοί της NASA παρουσίασαν το παρακάτω, τουλάχιστον ανησυχητικό, βίντεο.

πηγή :  (pisoapothnkoyrtina.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: