Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Η "Γαϊδουροχώρα" υποδέχεται την Δ΄ τάξη

   Την Παρασκευή 11/11/2022 τα 2 τμήματα της Δ΄ τάξης επισκέφτηκαν τη "Γαϊδουροχώρα", την κτηνοτροφική μονάδα, όπου το "Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούριεκτρέφει γαϊδουράκια, αλλά και προσπαθεί να αναδείξει τα περιστατικά κακοποίησης  ή κακομεταχείρισης των ζώων αυτών, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους ιδιοκτήτες, αλλά και όλους τους ανθρώπους για τα θέματα της ευζωίας τους. Ταυτόχρονα έχει στόχο να εκπαιδεύσει και να αναδείξει τα γαϊδουράκια ως μέσο θεραπείας για τους ανθρώπους.



 

 

 

 

 

   Με ένα βιωματικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μαθητών στη γνώση πληροφοριών για το ζώο αυτό και μετά στην καθημερινή φροντίδα και επαφή μαζί του, θα επέλθει ο σεβασμός και η αγάπη για τα γαϊδούρι.


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

    Με σύμμαχο τον λαμπερό ήλιο οι μαθητές περιηγήθηκαν  στους χώρους, ενημερώθηκαν, χάιδεψαν και βούρτσισαν τα ζώα...κάποια γαϊδουράκια έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στα χάδια, ενώ άλλα προτίμησαν τη μοναξιά τους λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από την κακοποίηση που έχουν υποστεί.




                      
                   
                         

                       

   Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία και Ευζωία των Ζώων (ΟΙΕ) έχει θεσπίσει τους πέντε βασικούς κανόνες ευζωίας που πρέπει να διέπουν τη ζωή κάθε πλάσματος και τους οποίους θέλουν να διασφαλίσουν και για τα γαϊδουράκια στο Κέντρο αυτό:

  • Ελευθερία από πείνα και δίψα
  • Κατάλληλο περιβάλλον για το κάθε είδος
  • Ελευθερία από πόνο, τραύμα και αρρώστια
  • Δυνατότητα έκφρασης της φυσικής συμπεριφοράς του
  • Ελευθερία από φόβο και άλλες στρεσογόνες συνθήκες

    Είτε είναι εργαζόμενα, είτε παραγωγικά είτε αναψυχής και συντροφιάς, τα γαϊδουράκια έχουν δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώσεις απέναντί τους.      

   Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό είναι πως, έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή και ήρεμα γηρατειά, απαλλαγμένα από ταλαιπωρίες και ανάρμοστες συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: