Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΛΟΓΩ COVID-19


   Το κλείσιμο των σχολείων διαταράσσει τις ισορροπίες των παιδιών μας αλλά και ολόκληρου του συστήματος της οικογένειας. Η ύπαρξη στρεσογόνων καταστάσεων όπως η πανδημία Covid-19 προκαλούν ανησυχία στα παιδιά και ένα πλήθος ερωτήσεων που οι γονείς καλούνται να απαντήσουν.
Θυμηθείτε ότι η δική σας ηρεμία θα καθορίσει τα επίπεδα άγχους του παιδιού σας και κατά συνέπεια όλης της οικογένειας.

1. Συζητήστε με τα παιδιά σας ανοιχτά για το θέματα που τα απασχολούν, εν προκειμένω τον ιό Covid-19, πάντα δίνοντας επεξηγήσεις προσαρμοσμένες στην ηλικία και το αναπτυξιακό τους στάδιο μόνο από επίσημες πηγές. Θυμηθείτε ότι τα δελτία ειδήσεων απευθύνονται σε ενήλικες και πολλές φορές αυξάνουν τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας στα παιδιά.

2. Ενθαρρύνετε τις υγιεινές συμπεριφορές, την ισορροπημένη διατροφή, ύπνο και φυσική άσκηση σε ανοιχτούς χώρους. Θυμηθείτε ότι εσείς αποτελείτε το πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά σας.

3. Φροντίστε να διατηρήσετε συγκεκριμένες ρουτίνες στα παιδιά ώστε να υπάρχει αίσθημα κανονικότητας στο σπίτι. Θυμηθείτε ότι μέσω της υιοθέτησης  της ρουτίνας μειώνονται τα επίπεδα άγχους στα παιδιά.

4. Αναρτήστε σε εμφανές σημείο πίνακα με τις δραστηριότητες- ασχολίες του παιδιού σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και το αναπτυξιακό του στάδιο σας μπορεί το πρόγραμμα να γίνει σε συνεννόηση μαζί του. Θυμηθείτε ότι κάθε φορά που συνεργάζεστε με το παιδί σας για μία απόφαση που το αφορά, αφενός έρχεστε πιο κοντά μαζί του και αφετέρου αυξάνονται οι πιθανότητες τήρησης του προγράμματος.

5. Να εμπλέξετε τα παιδιά στις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού ανάλογα πάντα με την ηλικία τους και δώστε τους ενεργούς ρόλους. Θυμηθείτε ότι μέσω της ανάληψης ρόλων και της αυτονομίας ενισχύετε την αυτοπεποίθηση τους.

6. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Παίξτε, αστειευτείτε και γίνετε δημιουργικοί. Εκμεταλλευτείτε την αποχή από το σχολείο ώστε να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας ενισχύοντας τη μεταξύ σας σχέση και μειώνοντας το χρόνο ενασχόλησης τους με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

πηγή : Λογο - Ψυχογράφημα
Αλικάτορα Χριστίνα
Σχολική Ψυχολόγος MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια: